joi, 18 februarie 2010

Imblanzirea pasarilor, papagalilor de companiie Generalitati.

- Prin IMBLANZIRE ( imblanzirea papagalilor ) se intelege; socealizarea animalelor cu factorul uman si mediul in care acestea isi vor desfasura activitatile in viitor.
De fapt despre imblanzire se face referire numai in cazul exemplarelor salbatice care nu care toata viata lor au trait in arealul lor natural si nu au luat de loc contact fizic cu factorul uman.
-Putem vorbi si in cazul pasarilor , papagalilor de companiie despre imblanzire deoarece pasarile oferite spre vanzare sunt pui crescuti in captivitate in 90% - 100% din cazuri dar acesti pui cresc pana in momentul oferiri lor spre vanzare in crescatori unde nu au contact cu factorul uman deci aceste pasari sunt prin urmare semi salbaticite. Iar in cazurile de restul comertului cu pasari de companiie de 10% - 0,1% pe plan mondial putem spune ca avem deaface exclusiv cu pasari , papagali salbatici luati direct din arealul lor natural.
In cazul pasarilor nascute sau crescute in captivitate aceasta consta prin simpla aceptare a intrventiei umane in viata lor sociala mai mult sau mai putin, aceasta se poate realiza relativ intrun interval scurt de timp din cauza dependentei totale a acestor animale de factorul uman in vederea supravietuiri.
Imblanzirea se realizeaza in timp si are ca scop schimbarea totala sau partiala a unor deprinderi si instincte insusite de aceste animale pana la momentul in care incepe interactiunea cu persoana care vrea sa o imblanzeasca, iar din momentul interactiuni prin insusirea de catre aceste pasari a noi deprinderi agreate de persoana respectiva (cea care face imblanzirea).
Imblanzirea nu va fi incununata de fiecare data cu suces in cazul anumitor specii de pasari deoarece acestea vor refuza de la inceput cooperarea.
Ex: cazul Pitigoilor acestia dupa ce li se schimba mediul lor natural in timp de 24 ore se sinucid bagandusi ghiara in gat.
Dar in majoritatea cazurilor este incununata de succes mai ales in cazul papagalilor si a altor pasari nascute si crescute in captivitate.

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. am o nimfa de 1 an jumate. e baiat. nu ma pot imprieteni cu ea.... imi da voie sa o scarpin pe cap si la bujori, mananca din palma insa cand vreau sa o iau in brate se zbate foarte tare si musca. nu suporta sa o atingi decat pe cap. a, si inca ceva.... isi roade penele de cand am luat-o.... pur si simplu orice pana nou crescuta o molfaie pana ajunge ca un puf (de parca tot puful e ars cu bricheta). odata am gasit-o cu o rana la aripa pt ca si-a ros mai mult decat trebuia. isi smulge chiar si codita... se molesteaza singura :( in rest canta, e vioaie, mananca, nu arata semne ca ar fi trista....nu stiu ce sa cred... are vre-o boala ceva??? multumesc anticipat pt raspuns

    RăspundețiȘtergere